Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 8349

Dodano:

Odsłon: 2939

Dobry hamburger to nie tylko dobre mięso. To także pyszna, świeża bułka, nie psujmy więc go chemicznymi bułami z marketu z trzymiesięcznym terminem ważności. Te bułki do hamburgerów zrobimy szybko, dodatkowo są nieskomplikowane i tanie!

Składniki

  • 500 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody
  • 35 g miękkiego masła
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • sezam do posypania
  • 1 jajko
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest klejące, podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na około 30 minut.

  2. Ciasto dzielimy na 6 równych części (można posłużyć się wagą kuchenną). Formujemy kule, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

  3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń