Do góry

Desery Przepis na:

Bułki drożdżowe z czereśniami i polewą czekoladową

Bułki drożdżowe z czereśniami i polewą czekoladową

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 122

Szybkie bułeczki, które można zrobić z dowolnym nadzieniem

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem, wlać ciepłe mleko,wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut.
    Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać rozczyn i roztopione masło. Wyrobić delikatnie, odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h. Wyrośnięte Ciasto rozwałkować, ułożyć wydrylowane wcześniej czereśnie, zostawiająć ok 1 cm wolnego brzegu. Zwinąć jak roladę. Pokroić w paski ok 2 cm i ułożyć na blaszce z odstępami ściereczką i odstawić na ok 30 minut. Po tym czasie posmarować jajkiem i piec w 180 stopniach przez ok 30 minut.

  2. POLEWA:
    1/4 kostki masła rozpuścić, dodać 2 łyżki kakao i łyżkę miodu. Nie dopuścić do zagotowania. Kiedy wszystko się rozpuści dodać 2 łyżki mleka. Mieszać aby nie było grudek.
    Gotowe drożdżówki polać polewą i posypać wiórkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń