Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki drożdżowe z pieczarkami

Bułki drożdżowe z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 1616

Dodano:

Odsłon: 1477

Smakują na ciepło z barszczykiem i na zimno,polecam.

Składniki

  • 3szkl mąki tortowej
  • 0,5 szkl. ciepłego mleka
  • 0,5 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyzeczka cukru / do drożdży /
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 5 dag świeżych drożdży
  • Ok. 30 dag pieczarek
  • 1 duża lub 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia pieczarek sól,pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z łyżeczki cukru, drożdży i kilku łyżek mleka zrobić zaczyn /rozetrzeć łyżką / przykryć odstawić aby drożdże zaczęły "pracować"
    Mąkę przesiać dodać jajko,sól,olej zaczyn i resztę składników.Drewnianą łyżką wszystko dobrze wymieszać następnie wyłożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić/ musi odchodzić od stolnicy i rąk/
    Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
    Kiedy ciasto podwoi objętość przekroić na dwie części zrobić wałek pokroić na 7-8 kawałków w dłoniach formować
    łódeczki do środka wkładać po 1 łyżce pokrojonych i usmażonych z cebulką i doprawionych solą i pieprzem pieczarek.
    Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia odstawić przykryte aby trochę wyrosły.

    Wstawić do nagrzanego / 175 stopni / piekarnika piec na złoty kolor 35-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń