Śniadania Przepis na:
Bułki hamburgerowe

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6882
Dodano: 29.04.2011
Odsłon: 10247
Składniki
- Mąka pszenna, 3 szklanki
- ciepła woda, 3/4 szklanki
- mleko, 1/4 szklanki
- drożdże świeże, 1,5 dkg (lub 7g suszonych)
- cukier, 1,5 łyżeczki
- sól, niepełna łyżeczka
- masło, 2 łyżki
- jajko, 1szt
- jajko + łyżka mleka doposmarowania bułek
- sezam do posypania bułek
1-2 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, cukier i 2-3 łyżki mąki i robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
-
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
-
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, ciepłą wodę, jajko, wyrośnięty zaczyn i przestudzone masło i mieszamy wszystko łyżką. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Jeśli klei się do rąk podsypujemy mąką (u mnie kleiło się więc musiałam troszkę podsypać). Ciasto powinno być gładkie i elastyczne i nie przywierać do stolnicy. Wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski i odstawiamy pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.
-
Następnie ponownie wyrabiamy i dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy okrągły placuszek, którego boki zbieramy do góry jak sakiewkę, następnie ponownie spłaszczamy i zbieramy boki (patrz instrukcja w przepisie grahamki na moim blogu paulinka-to-ja.blogspot.com). Formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na jakieś 40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, bułeczki odkrywamy, delikatnie spłaszczamy ręką, smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypujemy sezamem
-
Bułeczki pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu dajemy im kilka minut na przestygnięcie. Bułki po 2-3 dniach można łatwo odświeżyć, wystarczy lekko spryskać wodą i wstawić na chwilę do piekarnika. Można je również zamrozić.
Komentarze do przepisu (4)

bambisia 08 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
zrobilam i musze przyznac ze poprostu rewelacja! Mieciutkie i poprostu pyszne :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

jagienka 29 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Piekne buleczki jak malowane!Pewnie tez smaczne...same bym zjadla takie cudne!Az przez internet pachnie:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

patusia5 29 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Oj smakują, smakują :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

zabecka 29 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Śliczne te bułeczki!!! Jeśli smakują tak jak wyglądają to Bomba!!! już mam przepis w ulubionych:)0 Kto głosował? | Odpowiedz