Do góry

Dania główne Przepis na:

Bułki na parze pampuchy

Bułki na parze pampuchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1043

Dodano:

Odsłon: 1455

Pyszne bułeczki do zjedzenia na słodko :-) Doskonały pomysł na wegetariański obiad :-)

Składniki

  • 500 g mąki pszennnej Typ 500
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 7 g suchych drożdży
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i wymieszać.
    Następnie dodać jajka, ciepłe (ale nie gorące) mleko i roztopione przestudzone masło. wszystko dokładnie wymieszać, jeśli się za bardzo klei, to można dodać więcej mąki.
    Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Następnie formować nie wielkie kulki i gotować pod przykryciem na pieluszce obwiązanej nad garnkiem z wodą (ok. 5-10 minut w zależności od wielkości bułeczek). Należy pamiętać, że podczas gotowania bułki podwoją swoją objętość.


    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)
    Bułki najlepiej zjeść na ciepło z jogurtem lub śmietaną i cukrem.
    Można też zostawić do następnego dnia i wykorzystać jak zwykłe bułki do kanapek.


    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń