Do góry

Dania główne Przepis na:

Bułki na parze, parowańce, pampuchy

Przepis dnia 2016-09-29
Bułki na parze, parowańce, pampuchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 4175

Dodano:

Odsłon: 11226

Mięciutkie i pulchne bułeczki przygotowywane na parze

Składniki

  • Mąka pszenna 0,5 kg
  • Jajka 2 szt.
  • Mleko ciepłe 1 szklanka
  • Drożdże 40 gram
  • Cukier 3 łyżki
  • Masło stopione 2 łyżki
  • Szczypta soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże ruszyły.

  2. Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, dolewamy do tego roztrzepane jajka, roztopione masło oraz zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na ok. 40 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło (podwoiło swoją objętość).

  3. Gdy ciasto wyrośnie, zarabiamy je ponownie i formujemy kulki. Odkładamy je na 10 minut na blat posypany mąką, aby urosły.

  4. Do dużego garnka wlewamy wodę, na garnek kładziemy ściereczkę lub gazę i mocno obwiązujemy sznurkiem. Wodę doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Na ściereczce układamy po 4 kulki i przykrywamy garnek miską o średnicy garnka. Bułki parujemy ok. 10-12 minut.

    * z podanej porcji wychodzi ok. 13 pampuchów

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 27 września 2016 Przeapetyczne pampuszki! Jak ja dawno ich nie jadłam... Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

newsweek 27 września 2016 Moja babcia takie robiła. Najlepiej smakowały ze śmietaną i cukrem albo z jogurtem naturalnym i cukrem :) dopisałem bułeczki do listy dań do zrobienia na ten tydzień :) dzięki za przepis! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń