Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne bułki pszenne na podmłodzie. Wodę zastąpiłam płynnym jogurtem.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6001
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9047
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8422
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5788
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6001
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9047
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8422
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5788
Składniki
1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać podmłodę, jogurt, sól, drożdże.
3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej. 4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać. 5. Odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce. 6. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 6 części i uformować kule.
7. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 1h do garowania w ciepłe miejsce. 8. Naciąć bułki nożem na pół. 9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st.C (góra-dół). 10. Piec 20-25 min.