Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki pszenne z siemieniem lnianym.

Bułki pszenne z siemieniem lnianym.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 964 Ocena: 9174

Dodano: 09.01.2018

Odsłon: 384

Chrupiące, smaczne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)

Składniki

  • Składniki na 9 bułek (każda po 12 dag):
  • mąka pszenna (typ 650) 70 dag
  • mleko 400 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej 7 łyżek
  • jajko 1 szt. do posmarowania bułek
  • siemię lniane do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko.

  2. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  4. Wyrośnięte po godzinie ciasto.

  5. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki, górę bułek zraszamy wodą i obtaczamy w siemieniu lnianym. Bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze.

  6. Przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia.

  7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek.

  8. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń