Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pszenno-żytnie

Bułki pszenno-żytnie

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 558

Dodano:

Odsłon: 221

Bułeczki te wymyśliłam jako zdrowszą alternatywę do czysto pszennego wyrobu. W celu zwiększenia ilości błonnika dodałam otręby żytnie. Kształt dowolny - w moim przypadku kwadraty.

Składniki

  • Podmłoda 200g mąki chlebowej typ 750 + woda 180 ml + drożdże suszone (1 łyżeczka)
  • Ciasto właściwe: mąka chlebowa typ 750 – 100g, mąka żytnia typ 780 – 200g, woda 200ml, sól – 1 łyżeczka, drożdże suszone pieka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.

  2. 2. Do miski przesiać mąki, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże, 2 garści otrąb.
    3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej.

  3. 4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać.
    5. Odstawić na 1h w ciepłe miejsce.

  4. 6. Przełożyć na stolnicę, lekko rozwałkować, podzielić na 9 części –ja zrobiłam bułki cięte nożem – trójkąty i kwadraty.

  5. 7. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 1h do garowania w ciepłe miejsce (ja wstawiłam do piekarnika, który nagrzałam do ok. 50 st.C).
    8. Bułki posmarować pomadą z wody i mąki i posypać otrębami.

  6. 9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st.C (góra-dół).
    10. Piec 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 28 stycznia Otręby żytnie to bardzo dobry wybór - nie dość, że smaczne, to jeszcze bardzo zdrowe :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń