Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki pszenno - żytnie, duże, zwykłe według Marioli.

Bułki pszenno - żytnie, duże, zwykłe według Marioli.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1002 Ocena: 9777

Dodano:

Odsłon: 1637

Upiekłam dzisiaj bułki zwykłe duże, tym razem pszenno żytnie, polecam, są również smaczne :)

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąki do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy sól, olej, i rozrobione z cukrem w pół szklanki ciepłej wody z mlekiem, drożdże, oraz pozostałą wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  2. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  3. Wyrośnięte ciasto.

  4. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13,7 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze.

  5. Przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia.

  6. Po tym czasie posypujemy bułki mąką i ugniatamy je tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, patką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół).

  7. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą.

  8. Upieczone bułki studzimy na kratce.

  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Majala 27 stycznia Przepis bardzo łatwy. Koniecznie muszę wypróbować. A bułki wyglądają bardzo apetycznie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń