Do góry

Śniadania Przepis na:

Bułki warkocze

Bułki warkocze

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4647

Dodano:

Odsłon: 476

Domowe pieczywo idealne np. na śniadanie. Smaczny, zdrowy wypiek o ciekawym kształcie ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże świeże 20 g
  • mleko 125 g
  • woda ciepła 200 g
  • oliwa orzechowa 1 łyżka
  • sól morska 1 łyżeczka
  • miód płynny 1 łyżeczka
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 2 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z miodem. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

  2. Gotowe ciasto podzielić na równe kule (u mnie 6 szt). Następnie każdą kulę podzielić na 3 mniejsze części i zrolować. Zapleść warkocze i przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 20 min. do napuszenia, potem posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem. Pozostawić na ok. 20 min. do napuszenia, potem posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem.

  3. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20-30 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń