Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułki z ziarnami na miodzie

Bułki z ziarnami na miodzie

Autor: justin162

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 108

Dodano: 22.06.2010

Odsłon: 5097

Przepyszne bułeczki inspirowane przepisem Gordona Ramsay''''''''a.... Najlepiej smakują z masłem....:)

Składniki

  • dożdże instant, 7g lub 15g świeżych
  • letnia woda, 275 ml
  • mąka pszenna razowa, 225g
  • mąka pszenna biała, 225g
  • sól, 1 1/2 łyżeczki
  • dowolna mieszanka ziaren np.(sezam, słonecznik, mak), 50g
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • płynny miód, 2 łyżki
  • mleko do posmarowania, 2 łyzki
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jeśli używasz drożdży świeżych: do 4 łyżek letniej wody wkruszyć drożdże, zamieszać i odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać suszone drożdże (lub wlać przygotowany rozczyn). Wlać oliwę, miód i wodę. Zamieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać, dodając mąki, gdyby ciasto było zbyt wilgotne. Wsypać mieszankę ziaren i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące. Wyjąć ciasto na posypany mąką blat, uformować kulę i ugniatać przez 5-10 min., aż ciasto będzie gładkie. Włożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by podwoiło objętość. ZAPRASZAM NA STRONĘ WWW.DOMOWE-WYPIEKI.BLOGSPOT.COM (tam znajdziecie więcej przepisów..:))

  2. Wyrośnięte ciasto znów wyjąć na blat, odgazować. Podzielić na 9 równych części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na ponowne zwiększenie objętości. Posmarować z wierzchu mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C. ok. 20min. Wystudzić na kratce

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń