Do góry

Dodatki Przepis na:

Bułki ziołowo-czosnkowe

Bułki ziołowo-czosnkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 3319

Dodano:

Odsłon: 1073

Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo bo oprócz walorów smakowych dochodzi jeszcze aromat rozchodzący się po całym mieszkaniu. Na radosne rozpoczęcie dnia polecam domowe bułeczki czosnkowo-ziołowe.

Składniki

  • mąka pszenna 60 dag
  • drożdże świeże 2,5 dag
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • sól 1 płaska łyżka
  • mleko 350 ml
  • czosnek granulowany 1 kpiasta łyżeczka
  • zioła prowansalskie 1 kopiasta łyżeczka
  • suszone pomidory /przyprawa/ 1 łyżeczka
  • jajko 1 szt
  • oliwa 2 łyżki
  • mleko 1 łyżka
  • żółtko jajka 1 szt
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie i suszone pomidory /przyprawa/. Na środku robimy dołek, do niego rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy połową ciepłego mleka. Odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce.

  2. Gdy drożdże zaczną już pracować dodajemy resztę mleka, oliwę /ja wykorzystuję oliwę po suszonych pomidorach/ i jajko. Wszystkie składniki mieszamy najpierw łyżką a następnie zagniatamy rękoma i wyrabiamy do czasu aż przestanie się kleić do dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min.

  3. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagniatamy. Następnie formujemy bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wierzch bułek smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem /1 łyżka/ i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min by ciasto na nowo wyrosło.
    Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210-220 stopni C i pieczemy ok. 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń