Do góry

Dania główne Przepis na:

Bułkojaje z pieczarkami

Bułkojaje z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1199

Dodano:

Odsłon: 4442

Bułkojaje, powszechnie znane jako tosty francuskie, świetnie smakują zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Tutaj występują w towarzystwie aromatycznych pieczarek i sera żółtego. Sprawdzą się jako szybki obiad, pożywna kolacja albo przekąska na ciepło.

Składniki

  • Bułki kajzerki - 3 sztuki
  • Pieczarki - 200 g
  • Cebula - 1 mała sztuka
  • Jaja - 2 sztuki
  • Mleko - 1/4 szklanki
  • Ser żółty - 3 plasterki
  • Oregano - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Masło (najlepiej klarowane) do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić ok. 10 minut, pod koniec doprawiając solą, pieprzem i oregano.

  2. Bułki przekroić na pół i moczyć w jajkach rozbełtanych z mlekiem.

  3. Na patelni roztopić masło, kłaść namoczone bułki przekrojoną stroną do dołu.

  4. Po zrumienieniu przewrócić bułki, ułożyć na zrumienionej stronie pieczarki oraz ser żółty i smażyć pod przykryciem do roztopienia sera. Podawać z keczupem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń