Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Buraczane kotleciki"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 313
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 68
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 504
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 313
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 68
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 504
Składniki
Kaszę jęczmienną gotuj ok. 10 minut w lekko posolonej wodzie. Potem odstaw do wystudzenia. Pieczarki oczyść, grubo posiekaj, podsmaż na łyżeczce oleju. Buraki obierz z łupinek, pokrój w drobniutką kosteczkę albo zetrzyj na tarce o dużych otworach.
Rozdrobnione buraczki wymieszaj z pieczarkami, kaszą, sezamem oraz jajkiem. Do masy dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość przypraw tymiankiem, solą oraz szczyptą pieprzu. Dobrze wyrób.
Z masy buraczanej uformuj 4 owalne kotleciki. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Lekko spłaszcz je dłonią i posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz ok. 20 minut. Podawaj z ziemniakami albo wiejskim chlebem.
porcjeŹródło: Naj