Do góry

Przekąski Przepis na:

Buraki Pieczone

Buraki Pieczone

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 405

Przepis Olgi Smile

Składniki

  • 2 kg buraków
  • 60 ml oleju
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kminu - kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Do polania po pieczeniu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • posiekana natka pietruszki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki obrać, pokroić na ósemki

  2. w misce wymieszać olej, ocet, oraz wszystkie przyprawy. Polać nim buraczki, wymieszać, przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku około 35 - 50 min. do czasu aż buraki będą miękkie, ale zwarte.

  3. W misce mieszam przyprawy i dodatki w formie sosu, którym polewam gorące buraki, mieszam i zostawiam do wystudzenia.

  4. Takie buraki można podawać w sałatkach, surówkach lub jako dodatek do obiadu. Można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń