Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Buraki z pstrągiem na lekkim kremie jajecznym"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 339
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 339
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut
Szklane żaroodporne naczynia posmarować do połowy tłuszczem. Jajka wymieszać z mlekiem. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Nałożyć równe porcje masy jajecznej do przygotowanych naczyń.
Do garnka wlać wrzątek. Wstawić naczynia z jajkami. Woda powinna sięgać do połowy wysokości naczyń. Garnek przykryć, gotować na średnim ogniu około 20 minut. W tym czasie cebulę oraz buraki obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę.
Włożyć pokrojone warzywa. Smażyć je około 3-4 minut, cały czas mieszając. Szczypiorek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, posiekać. Buraczki z cebulką posypać cukrem. Skropić octem. Krótko zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Zamieszać, zdjąć z ognia. Odstawić na jakiś czas do wystudzenia. Następnie wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
Nałożyć do naczynek z masą jajeczną. Pstrąga podzielić na kawałeczki. Ułożyć na jarzynce. Posypać resztą szczypiorku.Źródło: Życie na gorąco