Do góry

Przekąski Przepis na:

Była sobie przekąska

Była sobie przekąska

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1735

Dodano:

Odsłon: 17552

Sami odkryjcie zalety tej przekąski :)

Składniki

  • bagietka, 1
  • pomidory, 2
  • Feta (jesli wolisz może być mozarella), 1
  • oliwa z oliwek, ok pół szklanki
  • sól, pieprz, do smaku
  • ząbki czosnku, 2
  • bazylia, cebulka, wedle smaku
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W czasie pobytu w Barcelonie poczęstowano mnie chlebem, na tyle spieczonym że można go było porównac z grzanką. Do tego podano mi oliwę z oliwek, czosnek ( w ząbkach) i hiszpańskie, soczyste pomidory przeciętę na pół. Proces jedzenie tego katalońskiego specjału, odbyłam się w następujących fazach. Na chlebie miałam rozetrzeć czosnek, następnie pomidora, by później skropić powstała kromkę odrobiną oliwy z oliwek. Smak tej nieziemskiej hiszpańskiej kanapaki zainspirował mnie do stworzenia tego co znajdziecie poniżej. Miłej podróży ...........

  2. Bagietkę kroimy na ukośne kanapki. Pomidory i fetę kroimy w kostkę, dodajemy sól, pieprz, oraz oliwę z oliwek. Czosnek miażdżymy lub ściramy na drobnej tarce, zioła drobno siekamy i wrzucamy do reszty składników. Jeśli lubicie możecie dodac także czarne oliwki. Na każdą kromkę nakładamy farsz i wstawiamy do piekarnika z funkcją opiekanie od góry na ok 7 minut. jesli lubicie włoskie smaki to ta przekąska napewno przypadnie wam do gustu. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 07 stycznia 2011 Hej kochane smakerowiczki.......zgadzam się z wami co do dostępności pomidorów w zimie w naszym kraju, a jeśli już są to ich jakoś odbiega od zachwytu..........może warto poczekać i wypróbować ten przepis w sezonie pomidorowym :) pozdrawiam was .

42 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 07 stycznia 2011 Tak, to jest pyszna przekąska. Niestety w Polsce pomidory przez większość roku (oprócz lata) nie przypominają w niczym pomidorów włoskich czy hiszpańskich. I tu jest pies pogrzebany. Pomidory są plastikowe, bez smaku, sztucznie pędzone, jednym słowem podstawowy składnik tego dania nawala.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justynaitalia7 07 stycznia 2011 identyczne jak wloska bruschetta ktora uwielbiam.ja podpiekam pokrojony chleb lub bagietke w piekarniku az bedzie chrupiace a pomidory krajam drobno i mieszam z oliva bazylia swieza sola i pieprzem.chlebek smaruje czosnkiem i na to pomodorki.latwe szybkie tanie i przepyszne

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń