Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Calzone, czyli pizza w kształcie pieroga z różnorodnym nadzieniem, takim jakie lubicie. Jest z nimi troszkę zabawy ale rezultat wszystko wynagradza :-)
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 156
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 17
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 79
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 399
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19575
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 156
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 17
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 79
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 399
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19575
Składniki
Farsz: Cebulę pokroić w kostke i przesmażyć na oleju, dodać pokrojone w kostke piersi z kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i włoską przyprawą, usmażyć. Na osobnej patelni przesmażyć chwilę pokrojoną w kostkę paprykę, dodać do usmażonego mięsa. Brokuły podzielić na malutkie rózyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Pieczarki podsmażyć, dodać do mięsa i papryki, wszystko wymieszac i ewentualnie doprawić.
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże rozpuścić w małej ilości letniej wody. W środku mąki zrobić w środku dołek, wlać mleko, olej i drożdze. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie, uformować kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 16 części. Każdą z nich rozwałkować na dosyć cienkie koło . Połowę każdego koła posmarować ketchupem lub ulubionym sosem pomidorowym, nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Nie ma konieczności pozostawiania do kolejnego wyrośnięcia. Mozna wierzch posypać ulubionym przyprawami, u mnie była to słodka papryka i włoska przyprawa. Pierogi piec w temp. 200 stopni ok. 15-20 min. Smacznego :-)