Do góry

Przekąski Przepis na:

calzone

calzone

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7400

Dodano:

Odsłon: 12315

można podawać z czerwonym barszczem :) Można też wykorzystać mięso z rosołu.

Składniki

  • 60 dkg mąki
  • łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 margaryny lub masła
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • FARSZ:
  • 1 cebula
  • 30 dkg pieczarek
  • 60 dkg łopatki lub innego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • SÓL, PIEPRZ, ZIOŁA PROWANSALSKIE
  • łyżka tłuszczu do smażenia
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: do miski wsypać mąkę w środku zrobić wgłębienie, do którego dać łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i letnie mleko, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Następnie dodać sól, jajka, roztopione mało lub margarynę, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

  2. Farsz: w rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojone w kostkę mięso, dusić razem następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki i dusić razem aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać łyżkę pasty paprykowej, sól, pieprz i zioła, doprawić do smaku i odstawić, żeby trochę przestygło.

  3. Stolnicę posypać mąką, partiami wyciągać ciasto i rozwałkowywać nie za bardzo cienko żeby nam się nie rwało. Wykrawać kółka, na każdym kółku kłaść łyżeczką farsz i zlepiać jak pierogi, układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, posmarować rozkłóconym jajkiem. Można posypać kminkiem. Piec w 180 stopniach ok 30 min. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 27 stycznia 2013 Dziękuję bardzo :)) Kiedyś nie lubiłam robić ciasta drożdżowego, a teraz luzik :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 26 stycznia 2013 zazdroszczę ci takich umiejętności, zwłaszcza z ciastami na drożdżach - twoje są piękne i pachnące.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 26 stycznia 2013 Anetko, tyle pyszności zrobiłaś dla gości...bardzo im zazdroszczę.5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 26 stycznia 2013 no dokładnie po co się potem męczyć i jeść na siłę :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 26 stycznia 2013 no właśnie, ja kiedyś robiłam takie, że jeden był na dwie osoby, ale takie są bardziej "poręczne" :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 26 stycznia 2013 Capri dzięki bardzo, one są w takiej wersji mini, ale w oryginale to są wielkości dłoni :) ale doszłam do wniosku, że lepiej zjeść kilka małych niż męczyć się z jednym kolosem :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 26 stycznia 2013 śliczności i pyszności, zrobię w niedzielę i 5 ode mnie ! zabieram jednego :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń