Do góry

Dania główne Przepis na:

Calzone dwa sery

Calzone dwa sery

Autor: turek

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 42

Dodano: 18.08.2017

Odsłon: 382

Pyszne pierogi calzone z dwoma serami: żółtym, camembertem i innymi dodatkami. Idealne na obiad lub na kolację:) Polecam:)!

Składniki

  • *Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g serka białego kanapkowego
  • 9 łyżek oleju
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • *Sos pomidorowy:
  • 250 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • *Dodatki:
  • 225 g sera camembert
  • 150 gram sera żółtego
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 pomidor
  • 1 cebula szalotka
  • 1 cebula dymka
  • 0,5 papryki np. zielonej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. **Ciasto:
    Do miski przesiać przez sito mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, przełożyć serek, wlać olej, mleko i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto zostawić na chwilę w misce.

  2. *Sos pomidorowy:
    Do miseczki przelać koncentrat pomidorowy, dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać. Przygotowany sos odstawić na chwile na bok.

    *Dodatki:
    Serki camemberty pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce lub pokroić na drobne kawałki (w zależności od postaci sera).
    Cebulkę szalotkę pokroić w piórka, a dymkę drobno.
    Pomidora pokroić w plastry.
    Pieczarki umyć, lekko oczyścić i pokroić w plasterki.

  3. **Formowanie ciasta:
    Ciasto podzielić na trzy części i z każdej uformować kulkę. Każdą kulę ciasta rozwałkować na kształt koła na grubość ok. 3-4 mm i średnicę ok. 21 cm.

  4. *Wykończenie:
    Na każdym blacie ciasta dokładnie rozsmarować sos pomidorowy. Na bokach każdego blatu dookoła rozłożyć plasterki serków camembertów i zagiąć rogi ciasta.
    Na sos pomidorowy na każdym blacie ciasta rozłożyć ser i na jednej połowie pozostałe dodatki. Jak wszystkie dodatki są rozłożone ciasto zagiąć na kształt pieroga i dokładnie pozaginać rogi.

    Gotowe pierogi calzone przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia i wysmarowane lekko olejem ( na jednej dużej blasze o wymiarach 60 x 60 cm zmieszczą się dwa pierogi calzone).

  5. Pierogi calzone piec w piekarniku ( po jednej blasze) nagrzanym do temperatury ok. 220 oC przez ok. 20 minut.

  6. Upieczone pierogi calzone przełożyć na talerz.


    Smacznego :) !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń