Do góry

Desery Przepis na:

Cappuccino

Cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 758

Dodano:

Odsłon: 3994

Ciasto dla wielbicieli słodkiego cappuccino

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (po 150g)
  • 1,5 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 masło lub masło roślinne
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2,5 paczki herbatników
  • 0,5 szklanki cappuccino rozpuszczonej w szklance wody
  • cappuccino do posypania wierzchu ciasta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać stopniowo cukier następnie żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia (u mnie 24x24cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na formę wylać ciasto. Piec ok 30 minut w temp 170-180 stopni. Wystudzić.

  2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie jajko utrzeć dokładnie z cukrem pudrem, stopniowo dodawać masło. Kiedy masa będzie gładka dodawać na przemian mleko w proszku i serki homogenizowane. Na końcu dodać żelatynę.
    Upieczony biszkopt pozostawić w formie, nasączyć go lekko cappuccino. Na biszkopt wyłożyć połowę masy. Herbatniki namaczać w cappuccino i ułożyć na masie, przykryć pozostałą warstwą kremu. Wierzch ciasta posypać cappuccino. Wstawić na godzinę do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń