Do góry

Przekąski Przepis na:

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Autor: FoodSafari

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 885

Dodano: 06.08.2017

Odsłon: 1270

Lekka i orzeźwiająca przystawka z buraka, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale również świetnie smakuje.

Składniki

  • młode buraki czerwone
  • sos: łyżka musztardy francuskiej sok z połowy cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego 1-2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki curry
  • pietruszka lub koperek do posypania lawenda do posypania
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie myjemy, jeśli są młode i z domowej uprawy to nie musimy obierać skórki. Oczyszczone buraki kroimy na cienkie plasterki za pomocą mandoliny. Układamy je na talerzu.

    W wysokim naczyniu umieszczamy składniki sosu i miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Sosem polewamy bezpośrednio plasterki buraków lub wykładamy go obok, by każdy mógł zanurzać plasterki według uznania.

    Całość posypujemy kwiatami lawendy i zieleniną. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń