Do góry

Przekąski Przepis na:

Cebularze

Cebularze

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2620

Dodano:

Odsłon: 14695

Lubelski specjał to cebularze, to pyszne, drożdżowe ciasto, z duszoną cebulką posypaną makiem najlepiej smakuje na ciepło, posmarowane masłem.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 1/2 litra mleka
  • 10 dag drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • Nadzienie:
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki maku
  • olej do smażenia
  • 1 jajko do smarowania
> 6 os. > 60 min trudne tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, posypuje dwiema łyżkami mąki i odstawiam na około 20 min, przykryte ściereczką, aż drożdże zaczną pracować.

  2. Masło rozpuszczam i studzę. Do wyrośniętego zaczynu dodaję przestudzone masło, jajka, sól i resztę mąki i wyrabiam tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.

  3. Cebule obieram, kroję w kostkę i podduszam na łyżce oleju, aż stanie się szklista, dosypuję mak, mieszam, solę do smaku i studzę.

  4. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję uderzając otwartą dłonią i robię wałek, który dzielę na 12 części. Każdą część lekko rozpłaszczam, nakładam farsz, smaruję rozmąconym jajkiem, układam na posypanej mąką blaszce, nakrywam ściereczką i odstawiam na 10-15 min do wyrośnięcia.

  5. Piekarnik nagrzewam do 200°C, wstawiam wyrośnięte cebularze i piekę aż się zrumienią około 15 min. Upieczone wyjmuje i odstawiam by przestygły. Jeszcze ciepłe smaruję masłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sugleiw 17 listopada 2014 Ile tego ciasta drożdżowego ? Te ciasto jest "składnikiem" ? Coś tu jest nie za dobrze rozpisane ! ? Ciasto powinno być umieszczone bez tej bocznej żółtej kropki z lewej strony to insynuuje jako składnik. Widzę że wiele osób ma problemy z podaniem prawidło przepisu , jedni zapominają o jakimś składniku , drudzy znów coś pomijają. Najpierw trzeba na spokojnie wszystko ułożyć , sprawdzić a potem dopiero publikować. Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 listopada 2014 Przepiekne ciasto drozdzowe i oczywiscie cale buleczki.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luna76 13 listopada 2014 dziękuję dziewczyny :) Cieszę się, że przypadły Wam do gustu te moje cebularze i potwierdzam świetne i na drugie śniadanie, i na przekąskę :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 13 listopada 2014 Pyszniutkie! Świetne na drugie śniadanie :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 listopada 2014 bardzo lubię te bułeczki :-), a Twoje wyglądają bardzo smacznie :-) i na pewno wypróbuję Twój przepis :-)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 13 listopada 2014 Uwielbiam :) A takie domowe to już w ogóle muszą być przepyszne.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 listopada 2014 Coś pysznego !! nigdy nie robiłam, ale Twoje wyglądają tak zachęcająco, że teraz po prostu muszę, zwłaszcza że masz tak doskonały przepis :)
Pozdrawiam Beatko :)
Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń