Do góry

Dania główne Przepis na:

Chaczapuri

Chaczapuri

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 343

Dodano:

Odsłon: 10399

Chaczapuri to dosłownie można przetłumaczyć jako chleb z twarogiem (chaczo – twaróg, puri – chleb). To pieczony lub smażony placek faszerowany dobrym serem. Proste i smaczne. Chaczapuri to także rodzaj gruzińskiej pizzy.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • paczuszka drożdzy suszonych
  • około 1 litra wody lub mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mozarelli bufala
  • 500g serka twarogowego w zalewie solnej
  • 250 g fety
  • 1 jajko
  • 200g sera halloumi
  • szczypiorek i masło (do posmarowania chlebka po upieczeniu)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do dużej miski dodaj wszystkie składniki, ale pamiętaj o podgrzaniu mleka lub wody(ma być ciepłe) i wyrób ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodaj trochę mąki, jeżeli będzie za twarde dolej trochę wody lub mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
    Sery pokruszyć i wymieszać z jajkiem.

  2. Nastaw piekarnik na 250°C i posmaruj blaszkę cienką warstwą oliwy.

    Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i mieszankę serów podziel również na 4 części. Rozwałkować części ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm. Na każdym placku połóż ser i zawiń ciasto jak sakiewkę i dobrze zlep. Utworzone sakwy lub duże kule z ciasta z serem wewnątrz rozwałkuj na placki. Piecz, aż placki nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu warto placki posmarować masłem i posypać świeżym szczypiorkiem .

    ENJOY THE FOOD

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń