Do góry

Desery Przepis na:

CHAŁKA

Przepis dnia 2010-10-20
CHAŁKA

Autor: monikanie

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 173

Dodano: 18.10.2010

Odsłon: 41757

... z miodem i kubkiem mleka ... :)

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczyn: Wymieszać w kubku drożdże z łyżeczką cukru, 2 łyżeczkami mąki oraz 3 łyżkami mleka. Odstwić w ciepłe miejsce. Muszą koniecznie urosnąć i dojść aż po brzegi kubka.

  2. Ciasto: Jajka zmiksować z cukrem aż powstanie piana, następnie dodać pozostałe ciepłe mleko, zapach waniliowy, mąkę, wyrośnięty rozczyn - wszystko wymieszać mikserem. Na końcu dodać stopione mało, wymeszać. Na końcu wyrabiać ciasto rękami - "wpuszczając" jak najwicej powietrza w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

  3. Wyrośniete ciasto odgazować - spłaszczyć dłońmi. Odstawić na kolejne 15 minut. Podzielić na trzy kawałki - uformować wałki - a nastepnie spleść jak warkocz. Końce ciasta podwinać pod spód. Odstawić do wyrośnięcia -powinno wystarczyć 20 minut. Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.

  4. Cisto wyłożyc na papier do pieczenia. Piec ok 35-45 minut na złoty kolor - spód chałki musi byc wypieczony. - temperatura 160 stopni. Powodzenia !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monikanie 28 października 2010 To zalezy od jakości mąki. Zaznczyłam ze jest to typ 550, może użyła Pani innego typu, trudno mi powiedzieć. Ale dobrze że Pani dosypała mąkę, ciasto musi być zwarte tak aby bez problemu zapleść warkocz, dobrze jest podsypac mąkę na stolnicę. Pozdrawiam !

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Iza25Cz 28 października 2010 Wypróbowałam Pani przepis Chałka jest bardzo smaczna, jedliśmy jeszcze ciepłą:)
Mam jednak małą uwagę, co do ilości mąki. Czy aby na pewno należy użyć tylko 500 g? Przy wyrabianiu ciasta na stolnicy musiałam jeszcze sporo mąki podsypać, gdyż ciasto było zbyt rzadkie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magcyl 21 października 2010 renatanna czytaj uważnie! jest napisane 550 g.
Ja drożdżowe ciasta wyrabiam mikserem (tymi "zawijanymi" widełkami) na bardzo wolnych obrotach i też dobrze wychodzi.
Na pewno wypróbuję tą chałkę, mniam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

piotrekk 20 października 2010 przepis b. dobry zrobiłem i było smakowicie dobre chałka jak się patrzy ;) :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń