Do góry

Śniadania Przepis na:

Chałka drożdżowa z makiem.

Chałka drożdżowa z makiem.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 936 Ocena: 8646

Dodano: 03.09.2017

Odsłon: 752

Trzy mięciutkie, puszyste chałki posypane cukrem i makiem, idealne na poranne śniadanie. Polecam.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy i studzimy masło.

  2. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie suche składniki, dobrze je mieszamy. Do wymieszanych składników w misce wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone masło i wlewamy ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto podsypując mąką, do momentu kiedy ciasto będzie odchodziło od rąk.

  3. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  4. Po wyrośnięciu, ciasto chwilę ugniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.

  5. Dzielimy ciasto na 3 części.

  6. Z każdej części uplatamy warkocz zawijając końcówki pod spód. Uformowane warkocze (nasze chałki) układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Ułożone chałki na formie do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po ponownym wyrośnięciu smarujemy chałki jajkiem, posypujemy cukrem i makiem.

  7. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20-30 minut (termoobieg).

  8. Upieczone chałki studzimy na kratce.

  9. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

malina27 19 lutego Do ciasta wbijamy jajko? a gdzie się podziało masło? Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń