Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trzy mięciutkie, puszyste chałki posypane cukrem i makiem, idealne na poranne śniadanie. Polecam.
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 93
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 208
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 205
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 7561
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 93
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 208
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 205
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 7561
Składniki
Rozpuszczamy i studzimy masło.
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy wszystkie suche składniki, dobrze je mieszamy. Do wymieszanych składników w misce wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone masło i wlewamy ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto podsypując mąką, do momentu kiedy ciasto będzie odchodziło od rąk.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu, ciasto chwilę ugniatamy, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Dzielimy ciasto na 3 części.
Z każdej części uplatamy warkocz zawijając końcówki pod spód. Uformowane warkocze (nasze chałki) układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Ułożone chałki na formie do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po ponownym wyrośnięciu smarujemy chałki jajkiem, posypujemy cukrem i makiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 20-30 minut (termoobieg).
Upieczone chałki studzimy na kratce.
Smacznego :)