Do góry

Dodatki Przepis na:

chałka z makiem

chałka z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2534

Dodano:

Odsłon: 12874

chałka z makiem. puszysta, delikatna, maślana... chałkowa!

Składniki

  • 35 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 600 g mąki pszennej /T550/ + do podsypywania
  • 4 jaja
  • 50 g masła
  • 1 łyżka soli
  • 50 g cukru
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewam. Jaja rozkłócam z łyżką mleka /odlewam na bok 3 łyżki masy, żeby było do posmarowania chałki/.
    Z letniego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki przygotowuję rozczyn drożdżowy i odstawiam go, żeby ruszył.
    Łączę wszystkie składniki i wyrabiam ciasto do gładkiego i elastycznego stanu /po wciśnięciu paluchem, ciasto wraca na miejsce/.
    Odkładam pod ściereczkę do podrośnięcia - około 2-2,5 h. W trakcie rośnięcia odgazowuję dwa razy ciasto.

  2. Jak ciasto podrośnie, dzielę je na w rolki.
    Zaplatam chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Odkładam pod ścierkę jeszcze na około 30 minut.

  3. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
    Chałkę dwukrotnie smaruję rozkłóconym jajem.
    Posypuję uprażonym makiem.
    Piekę 30-40 minut do zbrązowienia.
    Studzę na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń