Do góry

Desery Przepis na:

Chałwa z kaszą manną i cynamonem (mojej Mamy) :)

Chałwa z kaszą manną i cynamonem (mojej Mamy) :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 226

Chałwę przypomina tylko z nazwy ale to niezapomniany i wyjątkowy smak !!!!

Składniki

  • 1,5 szkl. cukru
  • 2 szkl. wody
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. kaszy manny
  • posiekane orzechy lub inne dowolne dodatki
  • cynamon (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukier z wodą gotować przez 20 miinut, aż powstanie syrop o konsystencji śmietanki.
    Kaszę mannę smażyć na rozgrzanym maśle stale mieszając, aż nabierze jasnego, żółtego koloru.
    Wlać syrop do kaszy i mieszać aż się dokładnie połączy.
    Przełożyć masę do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 120 stopni C. na 15 minut (w tym czasie kasza wchłonie syrop).
    Po wyjęciu z piekarnika do masy dodać orzechy i cynamon, dokładnie wymieszać i nakładać do salaterek mocno ugniatając.
    Poczekać aż wystygnie. Przechowywać w lodówce.

    Moża zrobić połowę z cynamonem i połowę bez.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń