Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili con carne najlepsze!!!

Chili con carne najlepsze!!!

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1551

Dodano:

Odsłon: 5493

Proponuję dziś moją wersję najpyszniejszego dania jednogarnkowego, które urzeka swoim smakiem i aromatem i nie da się tego opisać, to trzeba spróbować :-)

Składniki

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 papryki (żółta, czerwona i zielona)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 puszki pomidorów (najlepiej całych)
  • 2 małe puszeczki koncentratu pomidorowego
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 spora lampka dobrego czerwonego wytrawnego wina (ok. 180 ml)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • oliwa do smażenia
  • przyprawy: sól, 1 łyżeczka cukru, pieprz, papryka mielona słodka, pieprz cayenne, papryka jalapeno, oregano, majeranek, kmin rz
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Zaczynamy od zmielenia mięsa, albo jeżeli mamy kupione gotowe, to w moździerzu ucieramy kolendrę z kminem rzymskim.

    2. Cebule kroimy w kosteczkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.

    3. Na dnie większego garnka rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cebule i utarte zioła i wszystko razem dusimy.

    4. Gdy cebula się podsmaży z przyprawami, dodajemy zmielone mięso, które solimy dwoma łyżeczkami soli, sporo pieprzymy, sypiemy mnóstwo mielonej czerwonej słodkiej papryki, majeranku oraz jeśli lubimy pikantne potrawy to pół łyżeczki pieprzu cayenne oraz papryczkę jalapeno. Gdy mięso się podsmaży, wlewamy lampkę wina i smażymy, aż odparuje alkohol, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień i dusimy wszystko kilka minut.

    5. Następnie dodajemy kukurydzę i fasolę. Smażymy.

    6. Następnie dodajemy pomidory z puszki (zwykle kupuję całe pomidory, wtedy łatwo usunąć szypułki, krojone zawierają "wszystko" co zbędne) oraz koncentrat z puszeczek. Mieszamy i dusimy całość. Zapach już uwodzi :-) Dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Dusimy wszystko kilka minut.

    7. Teraz czas na nasze trzy kolorowe pokrojone w kosteczkę papryki. Mieszamy i znów dusimy kilka minut.

    8. I już na finiszu dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego i jeszcze sypiemy do smaku przyprawami np jeszcze trochę bazylii, oregano czy majeranku. Mieszamy i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń