Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili con carne z indykiem (zdrowe i dietetyczne)

Chili con carne z indykiem (zdrowe i dietetyczne)

Autor:

Przepisów i artykułów: 443 Ocena: 7795

Dodano:

Odsłon: 310

Przedstawiam chili con carne w zdrowszej wersji. Danie jest dietetyczne, bo z chudym mięsem z indyka i tak samo smaczne lub nawet smaczniejsze niż jego oryginalna wersja:).

Składniki

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek, oregano, kolendra
  • 2 łyżki oleju
  • do podania: jogurt naturalny, starty ser, natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę cebule i papryki oraz posiekany drobno czosnek. Smażymy przez 5 minut, po czym dodajemy fasolę odsączoną z zalewy i pomidory. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut.

  2. Do dania dodajemy przyprawy według smaku i uznania. Nie żałujemy przypraw - danie powinno być aromatyczne.

  3. Chili con carne podajemy z ryżem, łyżką jogurtu naturalnego, odrobiną sera i natki pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń