Do góry

Dania główne Przepis na:

Chili con carne z mięsem mielonym

Chili con carne z mięsem mielonym

Autor: evanion

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 168

Dodano: 28.11.2012

Odsłon: 5203

Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej i coś idealnego dla tych którzy lubią ostre potrawy. Miałam ochotę na coś szybkiego, prostego ale konkretnego, a ostra potrawa to coś wspaniałego na jesienny, zimny dzień.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno i wrzucamy z odrobiną oleju do garnka, dusimy aż cebula się zeszkli.

  2. Gdy cebula jest gotowa dorzucamy mięso i od czasu do czasu mieszając smażymy aż mięso będzie gotowe.

  3. Wrzucamy puszkę pomidorów razem z zalewą, dolewamy pół szklanki wody i zagotowujemy, dorzucamy fasolę i kukurydzę (bez zalewy), solimy do smaku i dodajemy chili.

  4. *Ja użyłam ponad 4 łyżeczek chili i wyszło bardzo ostre, warto próbować po każdej łyżeczce by dostosować ostrość do swoich upodobań:)

  5. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. *Można podawać z ryżem, tortillą czy nawet ziemniakami, ja wybrałam zwykłą kajzerkę:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

evanion 11 stycznia 2013 Tak, bardzo dobre i pikantne (a to lubie), a do tego bardzo proste i szybkie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 10 stycznia 2013 Przepyszna potrawa,robię prawie identycznie,często ją robię kiedy mam dużo gości.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń