Do góry

Zupy Przepis na:

Chińska zupa z makaronem - przepis podstawowy

Chińska zupa z makaronem - przepis podstawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 645

Dodano:

Odsłon: 1144

Prosta i smaczna zupa, szybka w przygotowaniu. Można używać dowolnych warzyw i mięsa, akurat to co mamy pod ręką. Najważniejszy jest sam bulion.

Składniki

  • 750 ml domowego bulionu z kurczaka (na bulion)
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione (na bulion)
  • 1 cm imbiru - obranego i pokrojonego w talarki (na bulion)
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego (na bulion)
  • 2 łyżeczki cukru (na bulion)
  • 1 łyżka octu ryżowego (na bulion)
  • 200 g makaronu noodles
  • 1 kapusta bok choy pokrojona w ćwiartki
  • 150 g ugotowanej piersi w kurczaka, pokrojonego i rozdrobnionego widelcem
  • garść grzybów shimeji (lub pieczarek - opcjonalnie)
  • dymka do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki bulionu gotujemy razem w garnku przez 10 minut, na średnim ogniu.

  2. W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

  3. Z bulionu wyciągamy cedzakiem imbir i czosnek, dodajemy grzybki i gotujemy 5 minut. Następnie do garnka dodajemy ćwiartki kapusty bok choy i gotujemy przez minutę.

  4. W miskach lub głębokich talerzach układamy makaron, zalewamy bulionem z grzybami i kapustą. Dodajemy mięso i dymkę. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 09 listopada 2017 Uwielbiam azjatyckie smaki <3 Dzięki Darii , nauczyłem się łączyć tajskie smaki <3 A i kuchnia fusion daje się we znaki ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 listopada 2017 Super smak, czasem coś tam podobnego robimy :)
U Ciebie na focie wygląda trochę, jak potrawka z Obcego ;)
Takie skojarzenie przypadkowe hehe.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń