Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na kefirze z ziarnami

Przepis dnia 2011-05-20
Chleb na kefirze z ziarnami

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 5458

Dodano: 17.05.2011

Odsłon: 13015

Smaczny i zdrowy chlebek na drożdżach. Każdy może go upiec, gdyż jest bardzo prosty w wykonaniu.

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, kefir (musi mieć temperaturę pokojową) oraz rozpuszczone drożdże. Mieszamy składniki, a następnie zagniatamy ciasto na stolnicy. Ciasto nie powinno się klei do rąk. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy słonecznik, sezam i kminek (ja wszystkie ziarna wysypałam na stolnicę, położyłam na nich ciasto i zagniatałam aż się wszystko połączyło). Ciasto ponownie wkładamy do miski na 20 minut. Następnie z ciasta formujemy okrągły bochenek, układamy go na blaszce wyłożonej papierem. Wierzch bochenka nacinamy nożem. Chlebek przykrywamy i czekamy jeszcze 15 minut aż podrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (bez termoobiegu), przed włożeniem chleba do piekarnika smarujmy go wodą i posypujemy ziarnami. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 02 czerwca 2014 Zabieram do wypróbowania. Wygląda rewelacyjnie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 21 maja 2012 Owszem, mąkę można zamienić. Tylko jeśli będzie to mąka razowa trzeba będzie zwiększyć ilość jogurtu. Można również zrobić pół na pół czyli połowa mąki pszennej, połowa razowej. Pozdrawiam!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Yasmin_Karolin 21 maja 2012 Właśnie zrobiłam ten chlebek i udało się :) Mój pierwszy upieczony samodzielnie chlebek, ale mam jedno pytanie czy mąkę pszenną można zamienić na żytnią albo razową?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Yasmin_Karolin 21 maja 2012 Robiłam pierwszy raz ten chlebek i udało się ale mam pytanie..czy mąkę pszenna można zastąpić np. żytnią albo razową?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 maja 2012 Super chlebek.Piekłam już parę razy i wszystkim bardzo smakuje:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biedrona13 20 lipca 2011 ja również dziś piekłam ten chlebek i wyszedł przepyszny.A co najważniejsze bardzo szybko się go robi,jest prosty i pięknie wyrósł.świetny przepis nawet dla osób początkujących tak jak ja.Gratuluję Patusia5 :-D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 23 maja 2011 Zrobiłam ten chlebek, jest naprawdę prosty i wyszedł...super, na pewno będę nie raz wracała do tego przepisu:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 19 maja 2011 Super przepis i wydaje się łatwy i szybki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 17 maja 2011 Kibi87, ja też odkąd raz spróbowałam domowego pieczywa nie mogę przestać piec :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń