Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na nocnym zakwasie

Chleb na nocnym zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 543

Dodano:

Odsłon: 4496

Przepis pochodzi z grupy kulinarnej Domowa Piekarnia. Wypróbowałam i podaję dalej, bo chleb jest super.

Składniki

  • Zakwas:
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • Ciasto:
  • 1 kg. mąki pszennej (miałam typ 650)
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 20 g. drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę żytnią wsypać do miski, wlać ciepłą wodę i wymieszać.
    Przykryć ściereczką i zostawić na noc.
    Na drugi dzień, do zakwasu, dodać mąkę pszenną i wlać dwie szklanki, ciepłej wody.
    W trzeciej szklance, rozpuścić drożdże i cukier. Następnie, dolać do miski.
    Na koniec wsypać ziarna.
    Wszystko wyrobić, mikserem z hakami.
    Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

  2. Wyrośnięte ciasto na chleb, przełożyć do dwóch keksówek, wysmarowanych
    margaryną i posypanych bułką tartą.
    Ponownie zostawić do wyrośnięcia, na 30-40 minut.

  3. Piec w piekarniku, nagrzanym do 190 stopni, godzinę i 10 minut.
    Po upieczeniu, wyciągnąć z foremek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń