Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenno-gryczany

Chleb pszenno-gryczany

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 204

Dodano:

Odsłon: 4438

Przygotowałam chleb pszenny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, mąki gryczanej, orzechów i ziaren słonecznika, jest przepyszny. Wszyscy domownicy uwielbiają takie domowe pieczywo.

Składniki

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 szkl
  • mąka pełnoziarnista gryczana 0,5 szkl
  • cukier 1 łyżeczka
  • drożdże 2,5 dag
  • masło 3 łyżki
  • sól 1,5 łyżeczki
  • mleko 250 ml
  • woda letnia 150 ml
  • orzechy nerkowca siekane 3 łyżki
  • słonecznik łuskany 0,5 szkl
  • sezam do posypania
  • olej 1 łyżka
  • bułka tarta 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w cukrze, wymieszać z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Do drugiej miski wsypać wszystkie gatunki mąki, sól i wymieszać.

  3. Następnie do mąki wlać rozczyn i ciepłe mleko, wyrabiać.
    Po 5 minutach wyrabiania dodać rozpuszczone, przestudzone masło, posiekane orzechy i słonecznik.

    Wyrabiać do momentu gdy ciasto będzie odchodziło od miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić na posypanej mąką desce i uformować bochenek.

    Włożyć do foremki keksowej, posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą o wymiarach 30/12 cm.
    Blaszkę z ciastem pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

    Następnie naciąć ostrym nożem, posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem.

  5. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekonto 20 września Jeśli smakuje tak jak wygląda, to warto zrobić.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń