Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 6983

Dodano: 09.12.2012

Odsłon: 9979

Chlebek taki jak lubię próbowałam już różne przepisy ale ten mi bardzo odpowiada :)

Składniki

  • mąka żytnia pełnoziarnista, 200 g
  • Mąka pszenna, 800g
  • sól, 3 łyżeczki
  • płatki kukurydziane, 1/2 szklanki
  • otręby owsiane lub pszenne, 1/2 szklanki
  • PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE, 1/2 szklanki
  • płatki jęczmienne, 1/2szklanki
  • pestki dyni, garść
  • słonecznik, garść
  • siemie lniane, garść
  • drożdże, 50 g
  • letnia woda, litr
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski odważamy mąkę następnie wsypujemy wszystkie suche składniki a na końcu letnią wodę.

  2. Do miksera zakładamy mieszadła tzw haki i wyrabiamy chleb ok 10-15 min. Po wyrobieniu odstawiamy chlebek żeby podrósł. Gdy podrośnie 2 foremki tzw keksówki wykładamy papierem pergaminowym. Przekładamy ciasto to foremek i odstawiamy aby podrosło.

  3. Wyrośnięty chleb możemy z wierzchu posmarować wodą lub jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka wtedy skórka będzie ładnie świecąca następnie nożem nacinamy delikatnie chleb przez środek i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez 70 minut.

  4. Po upieczeniu chlebek od razu wyjmujemy z foremek i ściągamy papier pergaminowy i odstawiamy na kratownicę do wystygnięcia. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 05 stycznia 2013 Anetko, ja wyrabiałam bicepsy :) ;-), jakoś lepiej wtedy ciasto wyczuwam ..

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 19 grudnia 2012 ja zazwyczaj piekę go w sobotę i potem jemy cały tydzień ostatnio dodałam trochę kminku i też fajnie smakował. Capri a wyrabiałaś go rękami czy mikserem? Bo ja wyrabiam mikserem nie mam siły w rękach żeby go dobrze wyrobić więc idę na łatwiznę. ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 17 grudnia 2012 no więc wczoraj upiekłam chlebek i jest naprawdę świetny ! ja robię tak, że w mące robię zagłębienie, rozkruszam drożdże, zasypuję szczypta cukru, podlewam kapką wody, mieszam to palcami i zostawiam na 5, 10 minut, potem wszystko razem miącham :))), chlebek jest na 5 !

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 10 grudnia 2012 renka drożdże kruszę razem z suchymi produktami nie musisz robić żadnego zaczynu tylko mieszasz wszystko razem. Dlatego to jest mój ulubiony chlebek wszystko do jednej michy i tyle. W razie pytań służę pomocą. Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magda_lena 10 grudnia 2012 Z bardzo podobnego przepisu ja korzystam.... chleb jest na prawdę pyszny :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 10 grudnia 2012 Chlebek cudny,jeszcze sama nie piekłam,a co z drożdżami w czym rozpuszczasz ?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 09 grudnia 2012 Piękny i bardzo apetyczny. Swego czasu piekłam chleb i muszę chyba zacząć znowu, ale tym razem zacznę od Twojego przepisu.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń