Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny na drożdżach

Przepis dnia 2019-01-31
Chleb pszenny na drożdżach

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 508

Dodano:

Odsłon: 4924

Domowy chleb na tradycyjnych drożdżach. Z tego przepisu upieczesz dwa pokaźne bochenki.

Składniki

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szklanka wrzątku
  • szklanka mleka
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • mak do posypania chleba
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszę i zasypuję cukrem. Gdy zaczną się rozpuszczać dodaję do nich 0,5 szklanki mąki i 0,5 szklanki ciepłej wody. Całość mieszam i pozostawiam w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki. Sól i masło rozpuszczam we wrzącej wodzie i łączę z zimnym mlekiem.

  2. Do zaczynu dodaję naprzemiennie pozostałą mąkę i płynne składniki, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu (ja zazwyczaj wkładam miskę do lekko nagrzanego piekarnika).

  3. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatam i dzielę na dwie części. Każdą część umieszczam w wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówce. Wierzch każdego chlebka obsypuję wybranymi nasionami, w moim przypadku makiem i pozostawiam w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.

  4. Keksówki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. W tej temperaturze piekę chleby przez 15 minut, następnie powierzchnię każdego z nich lekko zwilżam wodą, a temperaturę zmniejszam do 180 stopni Celsjusza i piekę jeszcze około 30 minut. Chleb wyciągam z blaszek i przykrywam bawełnianym ręcznikiem. Po wystudzeniu jest gotowy do jedzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

adamp222666 13 lutego To zwykłe ciasto drożdżowe - tylko mniej słodkie !!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 stycznia Nie ma to, jak domowe pieczywo :)Z tym makiem zjadłbym chyba połowę na raz ;) Pycha, na śniadanie, czy też kolację ideał :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 23 stycznia Ale on jest piękny i apetyczny:) Zajadałabym z samym masełkiem:))))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń