Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb pychota

Chleb pychota

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1446

Dodano:

Odsłon: 28027

Pyszny, samo zdrowie, można go przechowywać nawet tydzień

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować kaszę gryczaną i wystudzić .

  2. Wsypać do miski wszystkie sypkie produkty, wymieszać na sucho ręką a następnie dodać kaszę gryczaną. Do szklanki z rozpuszczonym miodem dodajemy zakwas i po połączeniu wlewamy go do miski z produktami sypkimi, dalej rozcierając . Stopniowo dodajemy 5 szkl. wody.

  3. Ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem i posypanej słonecznikiem i dynią blaszki( niekoniecznie) do 2/3 wysokości. Posypać ziarnami , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin w ciepłe miejsce.

  4. Piec w tem. 180 stopni przez 1 godz.20-30 minut. Po upieczeniu gorący chleb smarujemy olejem.

  5. Zakwas należy , przygotować kilka dni wcześniej wg przepisu na opakowaniu z mąki żytniej. Ja do następnej porcji odkładam trochę ciasta i przechowuję w słoiczku lodówce.

  6. Z tej porcji wychodzą mi 2 małe i 1 duża keksówka

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kotek2225 13 listopada 2014 mam dwa pytania:
1. czy szklanka kaszy gryczanej ma być po ugotowaniu czy przed - bo to duza różnica
2. czy szklanka wody, w której rozpuszczamy miód to jedna z pięciu dodawanych do chleba czy szósta szkalnka wody

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agasi 15 października 2014 No i jak ja czytam przepisy, a informacja jest na samym początku, już teraz wiem dlaczego mi nic nie wychodzi dobrze. Pozdrawiam i na pewno spróbuję zrobić:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agasi 15 października 2014 Mam pytanie, zaintrygował mnie ten przepis i chętnie spróbuję ale czy jak dodamy kaszę gryczaną uprzednio nie ugotowaną to czy oby na pewno nie połamię sobie zębów? Czy ona nie jest wyczuwana jako twarde kulki w chlebku?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magda_lena 29 listopada 2012 Do ulubionych... muszę w końcu zrobić chleb na zakwasie... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oszina 19 kwietnia 2011 Ten chleb gości u mnie bardzo często. Eksperymentować z innymi przepisami nie będę bo ten to prawdziwa pychotka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Rekin65 24 lutego 2011 dodałem do ulubionych ,musi smakowac wysmienicie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

margo21 24 lutego 2011 dodałam do ulubionych,jutro zabieram się za pieczenie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ratafia81 29 stycznia 2011 no i takiego przepisu na chlebek na zakwasie mi brakowało...a ja mam swój zakwas czy mogę go dodać?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marytre54 19 grudnia 2010 Listku! W mojej okolicy nie ma maki innej niż zurkowa.Liczyłam na Tesco...ale moogę tylko próbować kupic na targu. Czy możesz podać ten przepis z torebki jak zrobić zakwas...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń