Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb razowy z dodatkiem czosnku.

Chleb razowy z dodatkiem czosnku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 745 Ocena: 14153

Dodano:

Odsłon: 7585

Nie ma jak swojski chlebek ,jeszcze ciepły,chrupiący i pachnący posmarowany masłem.Nic do szczęścia więcej nie potrzeba. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • mąka chlebowa typ 750 1/2 kg
  • mąka żytnio-razowa typ 2000 40dkg
  • drożdże 8dkg
  • sól 2,5 łyżeczki
  • woda ciepła 700-800ml
  • czosnek 6 ząbków
  • cukier 1 łyżeczka
  • otręby przenne 3-4 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zrobić zaczyn
    drożdże,łyżeczka cukru,łyżka mąki,troszkę wody-rozetrzeć i zostawić do wyrośnięcia.

    Do miski dać obie mąki ,wyrośnięty zaczyn,sól ,wodę i drobno posiekany czosnek.
    Wszystko dokładnie wyrobić i zostawić w cieple na pół godz.do wyrośnięcia.

    Foremkę (u mnie 25/25cm) posmarować masłem i wysypać otrębami.
    Ciasto wyłożyć ,wyrównać zmoczoną w wodzie ręką.
    Po wierzchu posypać otrębami.

    Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do 90st.i piec 15min. po tym czasie zwiększyć temp.do 200st i piec 50-60min.Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie klei.

    Po upieczeniu studzić na kratce.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 grudnia 2017 No teraz ciach-ciach i coś grillowanego proszę zrobić xD Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 31 października 2017 Kocham takie chlebki, niestety mój piekarnik wymaga naprawy ( grzeje tylko góra ) i na razie nie mogę sobie pozwolić na takie cuda :( Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń