Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb z maślanką

Chleb z maślanką

Autor:

Przepisów i artykułów: 550 Ocena: 4817

Dodano:

Odsłon: 596

Ostatnio zraziłam się do kupnego chleba, upieczony sobie jest zawsze lepszy i dłużej świeży.

Składniki

  • Składniki na rozczyn:
  • ¾ szk. mąki tortowej
  • 50 g drożdży świeżych
  • ½ szk. wody
  • Składniki na ciasto właściwe:
  • 1 szk. maślanki
  • 2 ½ szk. mąki tortowej
  • 1 ½ szk. mąki razowej pszennej
  • Sól
  • 1 szk. wody
  • 10 dag pestek słonecznika
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Drożdże kruszymy do miski.
    2. Dodajemy mąkę.
    3. Wlewamy wodę.
    4. Rozrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

  2. 5. Do miski wsypujemy mąki oraz sól.

  3. 6. Wlewamy Rozczyn oraz maślankę.

  4. 7. Następnie wodę.

  5. 8. Dodajemy pestki słonecznika.
    9. Wyrabiamy ciasto i odstawimy do wyrośnięcia.

  6. 10. Przekładamy do formy.
    11. Pieczemy 40 minut w 180˚C.
    12. Chlebek gotowy.
    13. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń