Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb żytni

Chleb żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 124

Dodano:

Odsłon: 1082

Chleb żytni jest o wiele zdrowszy od pszennego, bardziej sycący i sprzyja odchudzaniu. Dzisiaj wersja przygotowana na drożdżach, zachęcam do wypróbowania:-)

Składniki

  • 750 g mąki żytniej 720
  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2000
  • 50 g drożdży świeżych lub 1 łyżka drożdży suchych
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • olej + mąka do podsypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąki wymieszać dokładnie ze sobą. Dodać 500 ml wody i zostawić na 1 godzinę. Następnie dodać 200-250 ml wody o temperaturze pokojowej, sól, suche drożdże (albo rozczyn drożdżowy), miód i wymieszać ponownie bardzo dokładnie. Wyrobić ciasto mikserem, zajmuje to około 4-5 minut (ja wyrabiałam ręcznie około 10 minut). Ciasto musi mieć gęstą konsystencję ale nadal płynną. Ciasto odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość (w ciepłym miejscu np. na kaloryferze).

  2. Gdy pięknie wyrośnie, ponownie delikatnie wyrobić ciasto i przełożyć do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej olejem i wyspanej mąką (ja piekłam w większej keksówce o wymiarach 14 x 30 cm). Blachę z ciastem odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut, również na kaloryferze.

    Przenieś chleb bardzo delikatnie, wstawić do piernika nagrzanego do 250 stopni, piec 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 i piec kolejne 50 minut. Chleb wyjąć z blaszki i papieru i studzić na kratce.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń