Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 4829

Dodano:

Odsłon: 22624

Prawdziwy domowy chleb żytni na zakwasie. Tylko 3 składniki.

Składniki

  • Zakwas
  • Woda 450ml
  • Mąka żytnia typ 2000 250g
  • Mąka żytnia typ 720 250g
  • Sól
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Zakwas:

    Zakwas przygotowujemy przez tydzień i każdego dnia wykonujemy te same czynności. Dodajemy wodę i mąkę żytnią typ 2000 i wszystko mieszamy. Zakwas polecam hodować w wysokim plastikowym lub szklanym pojemniku, który będzie przykrywany ścierką kuchenną.

    1. dzień: 1 łyżka mąki i 2 łyżki wody
    2. dzień: 1 łyżka mąki i 2 łyżki wody
    3. dzień: 1 łyżka mąki i 2 łyżki wody
    4. dzień: 2 łyżki mąki i 4 łyżek wody
    5. dzień: 3 łyżki mąki i 6 łyżek wody
    6. dzień: 3 łyżki mąki i 6 łyżek wody

    Raz przygotowany zakwas można dokarmiać wielokrotnie. Do produkcji chleba będziemy potrzebowali tylko 5-6 łyżek zakwasu (ja biorę 250g) resztę zostawiam w pojemniku i codziennie o tej samej porze dokarmiam go 2. łyżkami mąki i 4 łyżkami wody.

  2. Zaczyn:

    250g zakwasu wkładamy do sporej miski (ja używam plastikowej) dodajemy 250g mąki żytniej typ 2000 i dolewamy 400ml wody. Wszystko mieszamy tak aby miało konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy miskę szmatką i odkładamy na około 8 godzin.

    Najlepiej robić to na noc, albo rano :)

  3. Ciasto na chleb:

    Do wcześniej przygotowanego zaczynu dodajemy 250g mąki żytniej typ 720, 50 ml wody i 2 mniejsze łyżeczki soli (1 i 1/3 łyżeczki do herbaty). Wszystko mieszamy. Ciasto będzie gęste i trudne do wyrobienia.
    Keksówkę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do formy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (potrwa to od 1,5h do 3h) przykrywamy szmatką.

  4. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Chleb pieczemy 1h15min. Po wyjęciu z pieca od razu wyjmujemy go z formy i przekładamy na kratkę, aby ostygnął. Powinien odpoczywać co najmniej półtorej godziny. Po tym czasie jest gotowy do krojenie.

    Chleb jak sie go opukuje od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk. Podczas krojenie powinien zostawać "osad" na nożu.

    Życzę smacznego! Zapraszam do obejrzenia filmu w którym krok po kroku pokazuję jak przygotować taki chleb.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń