Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek domowy

Chlebek domowy

Autor: jasiek57

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 14

Dodano: 29.07.2010

Odsłon: 1119

Pyszne, możliwość zróżnicowania smaków

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. płatki zalać wodą na 10 min., dodać cały kminek, Jabłka zetrzeć lub zmiksować grubiej połączyć wszystkie składniki i wyrabiać ręcznie bardzo energicznie lub mikserem ok 4-5 min wąską brytfankę wysmarować tłuszczem i posypać mielonymi płatkami

  2. ciasto wyłożyć na brytfankę byle jak ale w miarę równą ilością na całej długości, można nie gładzić.

  3. kiedy podwoi swą objętość wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piec ok 50 min.

  4. Można chleb robić w wersji cebulowej [ pod koniec wyrabiania dodajemy mocno podsmażoną cebulę lub prażoną- ze sklepu ] ,

  5. Z tymiankiem lub każdym innym ziołem: do wyrabianego ciasta dodajemy 1 łyżkę suszonych ziół lub płaską łyżkę granulowanego czosnku.

  6. Można do ciasta dodać ziarna dyni , słonecznika i inne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń