Do góry

Dodatki Przepis na:

Chlebek z otrębami

Chlebek z otrębami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1909

Dodano:

Odsłon: 1440

mega-zdrowy i mega-pożywny!

Składniki

  • 500g mąki
  • ½ szklanki ziaren słonecznika
  • ½ szklanki ziaren dyni
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 1 szklanka otrąb owsianych
  • 50g drożdży
  • 7g soli
  • 7g cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ROZCZYN
    Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami wody oraz 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 45 minut.

  2. CIASTO
    Resztę składników (pozostałą mąkę, ziarna, otręby i siemię lniane oraz sól) połączyć z połową litra letniej wody. Wymieszać i dodać wyrośnięte drożdże. Znów wszystko delikatnie dłońmi połączyć. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie przejmujemy się tym. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja z podanej ilości piekę dwa chlebki w dwóch oddzielnych keksówkach, ale to czysto osobista preferencja – chlebki są wtedy niższe, bardziej zwarte, świetnie się kroją). Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45-60 minut, znów w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką.

  3. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń