Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek żytni z otrębami

Chlebek żytni z otrębami

Autor: Helcia86

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 519

Dodano: 16.01.2013

Odsłon: 5947

Pyszny żytni chlebek! warto spróbować upiec samemu w domu

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać cukrem poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać dodać sól i otręby, następnie drożdże wodę i oliwę. Dokładnie wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Chwile jeszcze wyrobić przełożyć do keksówki ( 10 x 25 ) wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami. Pozostawić do wyrośnięcia ok 20 min. Ciasta w foremce powinno być do połowy lub 3/4 foremki, jeśli urośnie ponad foremkę przyklepać do poziomu formy. Posmarować wierzch oliwą i zrobić nacięcia nożem- wtedy chlebek nie pęknie. Piec 15 min w 230 st , następnie zmniejszyć do 160 st i jeszcze 20 min.

  2. Drożdże zasypać cukrem poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać dodać sól i otręby, następnie drożdże wodę i oliwę. Dokładnie wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Chwile jeszcze wyrobić przełożyć do keksówki ( 10 x 25 ) wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami. Pozostawić do wyrośnięcia ok 20 min. Ciasta w foremce powinno być do połowy lub 3/4 foremki, jeśli urośnie ponad foremkę przyklepać do poziomu formy. Posmarować wierzch oliwą i zrobić nacięcia nożem- wtedy chlebek nie pęknie. Piec 15 min w 230 st , następnie zmniejszyć do 160 st i jeszcze 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Helcia86 16 stycznia 2013 Piekłam go pierwszy raz i na pewno nie ostatni :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

honia_ah 16 stycznia 2013 Super przeis i do tego prosty to jest właśnie to.... Hop do ulubionych. Pozrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń