Do góry

Dodatki Przepis na:

Chlebki do żurku

Chlebki do żurku

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2078

Dodano:

Odsłon: 590

Jak domowo to domowo :) Zakwas na żurek zrobiony, to teraz trzeba się zabrać za chlebki. Są zwarte, pyszne i najważniejsze, że zupa z nich się nie wylewa. Nawet jak nalejemy dokładkę :) Te chlebki mogą też być wykorzystane przy kwaśnicy, czy grochówce. Chlebki robi się prosto :)

Składniki

  • Mąka pszenna - 1 kg
  • Drożdże suche - 2 opakowania
  • Woda - 550 ml
  • Mleko - 100 ml
  • Olej - 3 łyżki
  • Sól - 3 łyżeczki
  • Cukier - 2 płaskie łyżeczki
  • Jaja - 1 szt. - do posmarowania + odrobina mleka
  • Czarny sezam - do posypania - lub mak, czarnuszka
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier i drożdże. Wlewamy letnie mleko, letnią wodę, olej i wyrabiamy elastyczne ciasto (jest trochę klejące. Gdy bardzo lepi się do rąk dosypujemy nieco mąki). Miskę smarujemy olejem i przekładamy wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 równe części, z każdej formujemy chlebek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 minut. Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka, smarujemy każdy chlebek, dzięki czemu ładnie się zarumieni i posypujemy czarnym sezamem lub czarnuszką, czy makiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystygnięciu ucinamy górną część, wydrążamy i wlewamy naszą zupkę. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń