Do góry

Dodatki Przepis na:

Chlebki flatbread na jogurcie

Chlebki flatbread na jogurcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 2334

Dodano:

Odsłon: 450

Chlebki flatbread to rodzaj pieczywa, którego główne składniki to mąka, sól i woda (lub mleko, czy jogurt). Ich cechą charakterystyczną jest również to, że są cienko rozwałkowane przed pieczeniem. Do flatbread’ów zaliczamy między innymi chlebki naan, pity, pizzy czy nasz rodzinny podpłomyk. Przepis na te chlebki znalazłam u Jamiego Olivera.

Składniki

  • 1 szklanka jogurtu greckiego (lub innego gęstego)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
  • Sól
  • Dodatkowo: mąka do posypania ciasta przy wałkowaniu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, proszek do pieczenia, natkę i sól. Zagniatamy gładkie, elastyczne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.

  2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy z nich posypujemy mąką i wałkujemy na okrągłe i cienkie placki (około 2-3 mm).

  3. Rozgrzewamy suchą patelnię. Na gorącą wkładamy pojedynczo chlebki. Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia, około 2-3 minut z każdej strony. Po każdym chlebku przecieramy patelnię sucho ściereczką żeby pozbyć się przypalonej mąki.

  4. Chlebki flatbread podajemy wraz z dipami np. tzatziki czy czosnkowym. Świetnie pasują do grillowanych i smażonych mięs.

    Smacznego ;)

    P.S.
    Flatbread podłam z sosem tzatzyki i greckimi kofatmi (przepisy znajdziecie na moim blogu)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń