Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik burakowy

Chłodnik burakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 11

Dodano:

Odsłon: 5537

Doskonały i smaczny chłodnik na gorące dni - przepis zaczerpnięty z książki pana Henryka Dębskiego.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki umyć, zalać wrzącą wodą i ugotować. Po przestudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  2. Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w paseczki.

  3. Rzodkiewkę umyć i pokroić w paseczki.

  4. Koperek i szczypiorek posiekać.

  5. Mleko połączyć ze śmietaną i roztrzepać trzepaczką. Do mleka dodać buraki, rzodkiewki, ogórki, zieleninę oraz pokrojone w kostkę jajka (jajko na osobę).

  6. Doprawić do smaku i pozostawić na kilka godzin do naciągnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń