Do góry

Przekąski Przepis na:

Chłodnik kresowy

Chłodnik kresowy

Autor: nana

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 33

Dodano: 10.05.2012

Odsłon: 586

orzezwiajacy

Składniki

  • szczypior z dymki,smietana,kwasek,woda, sol
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Spora garsc szczypioru z dymki lub cebuli,jest bardziej soczysty od zw. szczypiorku,oplukac , posiekac drobno, poslic i utrzec w naczyniu, mozna lyzka zmiazdzyc zeby polaczyl sie z sola.

  2. Powinnam napisac zeby w pierwszej kolejnosci przegotowac litr wody i ostudzic. Dosc chlodna woda zalac zmiazdzony szczypior,wymieszac, dolac ok. 1szkl.smietany kwasnej, wymieszac, dolac octu, wymieszac. Nie podaje ilosci skladnikow poniewaz zawsze robie to na oko, w kazdym razie chlodni powinien byc ostry tzn. doprawiac sola i octemdo uzyskania porzadanego smaku. Zamiast octu mozna dodac inny w/g uznania"dokwasniacz".

  3. Mozna go pic jako napuj, albo podac na kolacje do popijania ziemniaczkow polanych sloninka . smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń